Zo kom je nog eens ergens als trainee

Een blog van trainee Ben van Andel:

 

Begin januari staat in het teken van “de beste wensen”; een traditie die voor mij echt symbool staat voor het werkende leven. Als student riep ik wel eens ‘gelukkig nieuwjaar(!)’, maar veel verder kwam ik eigenlijk nooit. Nu bij de gemeente maakt iedereen gezellig een rondje en komen ze ook langs bij mij. Tientallen mensen, waarvan ik de helft nog nooit gezien had, heb ik het beste gewenst voor 2017. Ik voelde me direct onderdeel van het ambtelijk apparaat. Na de “beste wensen”-periode kwam de “het mag eigenlijk niet meer maar toch nog de beste wensen”-periode, voor mensen die wat langer op vakantie waren geweest. Ik ben er nog niet helemaal achter wat precies de regels zijn. Maar dat zien we dan volgend jaar wel weer. Het gaat tenslotte om learning on the job als je een trainee bent. Volgende keer misschien zelf maar rondjes over de afdelingen lopen want; zo kom je nog eens ergens als trainee.

Na deze periode kon ik me weer concentreren op mijn werk. Als projectleider met onder mijn hoede onder andere twee snelfietsroutes, krijg ik allemaal vragen over fietsen waar ik eigenlijk nog nooit over had nagedacht. “Doen wij ook een meezingfietspad?” “Komt er ook lichtgevend asfalt?” “Maken we van de route een Living Lab?”. En leer ik ook nog allerlei termen uit de verkeerskundige wereld. Zo is een stoplicht geen stoplicht maar een VRI (Verkeersregel Installatie) of desnoods een verkeerslicht. En een linksaffer één van die stroken voor de VRI met een pijl naar links er op. Naast me verwonderen over deze terminologie probeer ik de projecten in goede banen te leiden. Daarnaast mag ik ook zelf de routes verkennen op zoek naar mogelijke knelpunten. Dit maakt dat ik regelmatig op de fiets zit om delen van Tilburg te verkennen en ondertussen ook al door Dorst, Rijen, Hulten, Breda en Berkel-Enschot ben gefietst. Zo kom je nog eens ergens als trainee.

Het leren kennen van het Brabantse land staat sowieso wel centraal in dit programma. We zijn begonnen met Brabant verkennen in busjes. We hebben de toerist uitgehangen in Baarle-Nassau, het Textiel museum in Tilburg bekeken, Bossche bollen gegeten in ‘s-Hertogenbosch, een asielzoekerscentrum in Oss bezocht en we zijn creatief geweest op Strijp-S in Eindhoven. In verschillende groepen hebben we ons werkveld verkend; van een zorghoeve in Dinteloord tot de Automotive Campus in Helmond. Ook nu het programma in volle gang is kom ik overal trainees tegen. Ik hoef maar ergens uit een trein of bus te stappen of er staat wel een van mijn collega’s. Als milieubewuste, toekomstgerichte jonge ambtenaren hebben we natuurlijk geen auto, dus verkennen we Brabant met het openbaar vervoer. Zo kom je nog eens ergens als trainee.

Nu rest mij alleen nog te zeggen dat ik heel erg blij ben deel uit te kunnen maken van dit programma. Door te werken aan een zeer diverse opdracht en trainingen te doorlopen met een enorm leuke groep, merk ik dat ik elke dag wat bij leer. Ja, ik kom wel ergens als trainee.