Young professionals en corona

Een column van trainee Niek Roelands

Young professionals en corona

Corona raakt de samenleving op vele vlakken. De impact op het gebied van gezondheid is natuurlijk het grootst. De druk op de gezondheidszorg is hoog en veel mensen worden ziek. Naast gezondheidszorg veroorzaakt deze coronacrisis nog veel meer problemen. Zo waarschuwen economen voor een aankomende crisis, komen ziekenhuizen onder druk te staan en heeft de lockdown gevolgen voor kwetsbare groepen die er niet meer op uit kunnen. Ook voor jongeren heeft dit gevolgen, deze groep staat vaak aan het begin van een carrière en dit brengt onzekerheden met zich mee, over wonen, werken en leven. Voor jongeren, laten we zeggen de millennials, heeft dit ook gevolgen.

Je zou er op twee manieren naar kunnen kijken, mensen zijn natuurlijk allemaal verschillend, maar elke generatie en leeftijdscategorie heeft toch overeenkomsten. Aan de ene kant bijvoorbeeld kunnen de huidige jongeren misschien wel goed met crises omgaan: we zijn wendbaar en flexibel. Aan de andere kant worden ook wij relatief zwaar getroffen. Op het eerste gezicht lijkt er misschien weinig aan de hand. Zo zijn jongeren vaak flexibel en wennen we snel aan de situatie. We kunnen ons digitale tools en online werken snel eigen maken. Mensen met meer ervaring werken misschien wat meer routinematig en zitten vast in bepaalde processen, terwijl starters wendbaarder en multi-inzetbaar zijn, ideaal voor een coronacrisis waarin de werkelijkheid dagelijks verandert en er veel verschillende thema’s en problemen langskomen.

Aan de andere kant kan je ook kwetsbaarder zijn in het begin van je carrière. Je hebt minder vaak een vast contract en zijn ze nog niet zo lang in dienst bij hun werkgever. Als organisaties onder druk komen te staan en er moet iemand vertrekken zal iemand met een flexibel contract eerder moeten vertrekken dan de vaste krachten. Naast dat deze onzekerheid stress oplevert heeft dit ook gevolgen voor de financiële situatie van jongeren, de stijgende prijzen op de huizenmarkt maken deze situatie alleen maar moeilijker.

Ook zijn jonge werknemers vaak ondervertegenwoordigd in het publieke debat. Daar waar van ouderen tot sportbonden en van hondenbezitters tot religieuze verenigingen stemmen veel worden gehoord is het voor jongeren vaak moeilijker zich te verenigen, ook bij vakbonden is hier weinig aandacht voor. Daarom is het belangrijk dat ook jongeren een stem krijgen in dit debat, zoals Rutte in zijn speech ook al aangaf. Deze crisis kent natuurlijk vele slachtoffers, maar de jongeren die gemiddeld genomen het hardst geraakt worden door een komende economische crisis kunnen natuurlijk hierin niet vergeten worden. Daarom vind ik het belangrijk dat we ons laten horen in deze crisis en een vervolg geven aan de eerdere oproep van Rutte om onze stem te laten horen!

 

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2332133-studentenvakbonden-behandel-werkende-studenten-net-als-andere-flexwerkers.html

https://www.nytimes.com/2020/04/06/business/millennials-economic-crisis-virus.html

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5090506/stress-burnout-jongeren-millennials-paniekaanvallen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5091786/jongeren-laag-inkomen-schade-baan-kwijt-corona-ww-togs-now

https://www.metronieuws.nl/consent.html?return=%2Fin-het-nieuws%2Fhet-gesprek%2F2017%2F10%2Fhoe-interessant-is-een-vakbond-nog-voor-jongeren

https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/wat-de-economische-crisis-heeft-betekend-voor-de-carri%C3%A8re-van-jongeren