Werken na het traineeprogramma

Een blog van oud-trainee Nanne over werken na het traineeprogramma en het alumni-netwerk van trainees

 

Anders?

Al een aantal keer heb ik van een trainee uit een latere lichting de vraag gekregen: is dat nou echt anders? Nu je aan het werk bent na je traineeprogramma, is dat anders dan je tijd als trainee bij een organisatie? Ja en nee denk ik. Ja, omdat het anders is als je ergens start waar je wat langer dan acht maanden verwacht te werken. De opdracht die je hebt is daardoor minder afgebakend. Maar ook voor deze nieuwe baan heb ik mij de eerste tijd goed ingelezen, heb ik deelgenomen aan allerlei vergaderingen om de breedte van het werkveld te begrijpen en heb ik honderden vragen aan mijn collega’s gesteld.

 

Grootste opbrengst

Wat ik niet anders vind, is dat je jezelf kan zijn, bezig bent met leren en ook met de zoektocht naar jouw rol in het geheel. Er is voldoende werk in ons team, maar wat vind ik nou echt leuk? Waar ben ik goed in? Hier heb ik in het traineeprogramma heel wat handvatten voor gekregen. De grootste opbrengst van De Toekomst van Brabant vind ik denk ik dat ik mij daar bewust van ben. Dat ik graag blijf doorzoeken naar wat ik leuk vind en wat ik goed kan. Dat je daar aandacht voor mag, nee moet hebben in je werk.

 

Vragen stellen

Zelf ben ik best een kritische trainee geweest: ik stelde op mijn werkplekken altijd veel vragen, ook de vragen die niemand anders stelde. Ik kreeg dan terug dat ik dit vooral moest blijven doen. Ik voel daar nu nog steeds ruimte voor en dat is prettig. Na een paar maanden inwerken, zie ik steeds meer dingen om mij heen gebeuren waar ik mijn vraagtekens bij zet. Of zaken die niet worden opgepakt en die ik wel graag zou willen oppakken. Daar krijg ik de ruimte voor en dat is supertof. Ik denk dat dit enerzijds in mij zit, maar ik heb als trainee ook zeker geleerd om die kansen te zien en te pakken.

 

Ervaring

Verder merk ik dat ik nu, na een half jaar werken, steeds meer naar mij toegeschoven krijg. Dat betekent allemaal nieuwe, over het algemeen ook leuke uitdagingen, maar het betekent ook dat ik af en toe nee moet zeggen. En dat ik weer ga inlezen in nieuwe materie, snel uit probeer te vogelen hoe iets in elkaar steekt, welke belangen er spelen etc. Dit zijn allemaal dingen waar ik ruime ervaring mee heb opgedaan op al die verschillende werkplekken. En die ervaring neem je zeker mee in een baan.

 

Oud trainees

En misschien wel het belangrijkste verschil? De gezelligheid van samen in Biezenmortel, die is natuurlijk weg. Al was dat mijn laatste half jaar al anders door de lockdown en dat is voor de trainees na mij waarschijnlijk nog meer. Ik heb met een aantal mede-oud trainees nog contact. Superleuk, een aantal kom ik ook tegen in mijn werk. Het is fijn om dat netwerk te hebben, om nieuwe vrienden te hebben en ook om samen met een andere oud trainee eens te kunnen sparren over je werksituatie.

Alumninetwerk

Ook leuk daarin is dat vorig jaar het alumninetwerk van De Toekomst van Brabant is opgericht door een aantal oud trainees uit de lichting 18-20 en Thomas de Wit. Juist ook om het waardevolle trainee netwerk te bewaren en te vergroten. Om met elkaar te blijven leren en ook natuurlijk om onder het genot van een (nu nog digitale) borrel bij te praten. In december hebben we een succesvolle aftrap georganiseerd. Er waren oud trainees uit alle lichtingen van De Toekomst van Brabant aanwezig en er zijn vele herinneringen opgehaald. Binnenkort zal de tweede bijeenkomst zijn, ook weer digitaal. Het zal gaan over werkplezier in deze digitale tijd, maar ook nu is er weer ruimte om te netwerken.