Data- en Informatiemanagement

Maak impact met data.

Aan het werk op basis van je talent

Datagedreven werken wordt steeds belangrijker bij de overheid. Je krijgt de kans om de brug te slaan tussen data, informatie en allerlei maatschappelijke vraagstukken. Op basis van jouw talenten en interesses ga je aan de slag met 3 opdrachten van 8 maanden. Je adviseert bijvoorbeeld team Veiligheid op basis data over drugsafvaldumping. Of je onderzoekt met een voorspelmodel hoe het zorgbudget in een wijk optimaal ingezet kan worden.

Als Data- en Informatiemanagement trainee volg je samen met de generalisten één opleidingsprogramma. Daarnaast volg je een aantal aanvullende trainingen om je verder te specialiseren.

Maak impact met data

 

Wil jij Brabant mooier maken via de slimme inzet van data? Wil jij samen met andere jonge professionals je persoonlijke talenten verder ontwikkelen? Dan zijn we op zoek naar jou!

In twee jaar tijd ontwikkel jij je tot professional op het gebied van data- en informatiemanagement door mee te werken aan actuele vraagstukken bij verschillende Brabantse overheden. Draag jij bij aan de toekomst van Brabant?

Wat ga je doen?

Voorbeelden van opdrachten? Die hebben we genoeg!
Onze trainees vertellen je kort over hun werk.

 

Sport en verenigingen

De afdeling sport van gemeente ’s-Hertogenbosch wil graag een beter beeld krijgen...

Lees meer

Open data

De overheid beschikt over grote hoeveelheden data. Wanneer deze data toegankelijk...

Lees meer

Sensordata

Mijn opdracht is om onderzoek te doen naar gebruiksmogelijkheden van sensordata...

Lees meer

Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je hebt maatschappelijke idealen en wilt een bijdrage leveren aan de samenleving.

 

  • Je bent leergierig en kunt op jezelf reflecteren.

 

  • Je hebt een afgeronde HBO- of WO-opleiding (minimaal een bachelor).

 

  • Je hebt maximaal 3 jaar relevante werkervaring.

 

  • Je hebt basiskennis van analysetools. Denk bijvoorbeeld aan PowerBI, R of Python.

 

  • Je vindt het leuk om te pionieren en collega’s mee te nemen in datagedreven werken en informatiemanagement. Je weet jouw kennis op begrijpelijke manier te visualiseren en vertalen voor de gemiddelde ambtenaar.

 

  • Je bent resultaatgericht. Agile werken of scrum klinkt voor jou niet onbekend (of je staat ervoor open om er meer over te leren).

 

  • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

Waarom data trainee worden?

We bieden je een lerende werkomgeving in verschillende Brabantse overheidsorganisaties. Je werkt aan data en informatie vraagstukken in de context van de overheid. Dan werk je dus ook aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering of werkgelegenheid.

 

Je krijgt een intensief opleidingsprogramma en individuele coaching gericht op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je maakt onderdeel uit van een kleine groep Data- en Informatiemanagement trainees, maar je hebt ook veel contact met de groep trainees die het Brede Basis programma volgen. Door de variatie in opdrachten en organisaties waarvoor je werkt, bieden we je de ruimte om te ontdekken wat bij jou past. Mooie bijkomstigheid is dat je in korte tijd een breed netwerk op kunt bouwen. Een goede start van je carrière.

Veelgestelde vragen

Je bent met elke HBO of WO studieachtergrond welkom bij ons. Zeker voor het Generalisten programma. Wil je deelnemen aan de specialisatie Data- en Informatiemanagement? Dan zien we graag basiskennis van analysetools zoals PowerBI, R of Python terug op je CV.

Juist door een mix van trainees met verschillende studieachtergronden vormen we een mooie groep. Op dit moment hebben we trainees van culturele antropologie tot rechten. We hebben trainees van politicologie, bestuurskunde, organization studies, geschiedenis, geografie, planologie, filosofie, kunst en cultuur, social innovation, data science en ga zo maar door. Victimology and crimineel justice en technische bedrijfskunde, ja die hebben we ook!

We heten natuurlijk De Toekomst van Brabant. En als je trainee bent bij ons, werk je voor de Brabantse overheid.

Maar dat betekent niet dat iedereen uit Brabant komt of er woont. In bijvoorbeeld de lichting 2022-2024 woont ongeveer de helft van de trainees in Brabant. Maar trainees wonen ook in Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Aalst en Weert.

Tijdens het traineeship werk je aan 3 opdrachten in 3 verschillende organisatie. Dat vinden we belangrijk. Zo kun je ontdekken welke organisatie(cultuur) bij jou past. Jouw eerste opdracht wordt gekozen op basis van wat we van je weten vanuit je sollicitatie. Bij de tweede en derde opdracht werkt de matching als volgt:

1. We plaatsen opdrachten van deelnemende organisaties online zodat jij ze kunt bekijken.

2. We organiseren een kennismakingsbijeenkomst voor trainees en opdrachtgevers.

3. Zowel jij als trainee als de opdrachtgevers geven hun voorkeur aan.

4. Wij leggen op basis van alle voorkeuren een zo passend mogelijke puzzel.

Best veel! Je ziet elkaar 2 dagen per maand tijdens de opleidingsdagen. Daarnaast komen trainees elkaar vaak tegen in de organisaties waar ze werken. Ook ontmoet je elkaar tijdens bijvoorbeeld overleggen van het Social Media Team en het Podcast Team, of tijdens een (buitenlandse) excursie of borrel.

Jazeker. Je werkt als trainee 36 uur in de week. In samenspraak met het team waar je op dat moment mee samenwerkt voor jouw opdracht, bepaal je hoe vaak je op kantoor bent en wanneer je werkt.