Generalisten

Maatschappelijke impact maken met jouw talent.

Aan het werk op basis van je talent

Op basis van jouw talenten en interesses ga je aan de slag met 3 opdrachten van 8 maanden. Soms werk je aan een opdracht die past bij jouw studieachtergrond, maar je ontdekt ook nieuwe thema’s.

Zo kun je werken aan het participatiebeleid in een gemeente. Of ga je aan de slag om een stadscentrum te vergroenen. Altijd samen met een team van een overheidsorganisatie: van het sociaal domein of het domein duurzaamheid tot de afdeling personeel & organisatie.

Wat ga je doen?

Voorbeelden van opdrachten? Die hebben we genoeg!
Onze trainees vertellen je kort over hun werk.

 

Gedragscode soortbescherming

Ik breng in kaart welke beschermde dier- en plantsoorten er zijn in de gemeente...

Lees meer

Gebiedsgerichte aanpak

Ik sta midden in de stikstofcrisis in Noord-Brabant! Toch wordt het woord...

Lees meer

Vitaliteit

Binnen waterschap Aa en Maas doe ik mijn eigen onderzoek en schrijf ik een visie, beleid...

Lees meer

Vitale bodem

Ik werk in het team Vitale Bodem bij de Provincie Noord-Brabant, waarin ieder....

Lees meer

Organisatiecultuur

Als trainee werk ik bij de gemeente Maashorst aan het cultuurtraject. De gemeente....

Lees meer

Innovatie

Ik ben projectmedewerker bij aanjaagprogramma Innovatieve Organisatie de provincie....

Lees meer

Waarom trainee worden?

We bieden je een lerende werkomgeving in verschillende overheidsorganisaties. Je krijgt de kans om te werken aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering of werkgelegenheid én aan je eigen ontwikkeling.

 

Werken en leren gaan samen. Je volgt een intensief opleidingsprogramma en krijgt individuele coaching gericht op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door de variatie in opdrachten en organisaties waarvoor je werkt, bieden we je de ruimte om te ontdekken wat bij jou past. Mooie bijkomstigheid is dat je in korte tijd een breed netwerk op kunt bouwen. Een goede start van je carrière.

Herken jij jezelf hierin?

 

  • Je hebt maatschappelijke idealen en wilt een bijdrage leveren aan de samenleving.

 

  • Je bent leergierig en kunt op jezelf reflecteren. Je wilt jezelf graag verder ontwikkelen.

 

  • Je hebt een afgeronde HBO- of WO-opleiding (minimaal een bachelor) en je hebt maximaal 3 jaar relevante werkervaring.

 

  • Je ziet het als een uitdaging om op verschillende domeinen te werken en kunt snel je weg vinden.

 

  • Je kunt over de grenzen van vakgebieden kijken en verbanden leggen.

 

  • Je hebt doorzettingsvermogen en denkt in mogelijkheden. Binnen complexe maatschappelijke vraagstukken vind jij oplossingen en ontwikkelkansen voor jezelf.

 

  • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

Wat kan ik hiermee in de toekomst?

Bij De Toekomst van Brabant leer je jezelf en de overheid beter kennen. Je bouwt een groot netwerk op in korte tijd. We zoeken trainees die op termijn een hogere beleids- of (project)managementfunctie willen vervullen. Het traineeprogramma is de eerste stap op weg naar zo’n baan.

Na afloop van het traineeprogramma kun je doorstromen naar een vacature bij een van de deelnemende organisaties. De meeste trainees starten na afloop als beleidsmedewerker of projectleider. Concrete voorbeelden? Sure! 

Lorenzo was trainee van 2014-2016. Hij startte daarna als beleidsadviseur Circulaire Economie ​bij gemeente Eindhoven. Zijn volgende stap vond hij in het BRAM team als projectleider binnen de Brabantse overheid. Nu is Lorenzo Beleidsadviseur Ruimte ​bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Juul was trainee van 2019-2021. Ze startte daarna als programmabegeleider bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Nu werkt Juul daar als medewerker kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Je bent met elke HBO of WO studieachtergrond welkom bij ons. Zeker voor het Generalisten programma. Wil je deelnemen aan de specialisatie Data- en Informatiemanagement? Dan zien we graag basiskennis van analysetools zoals PowerBI, R of Python terug op je CV.

Juist door een mix van trainees met verschillende studieachtergronden vormen we een mooie groep. Op dit moment hebben we trainees van culturele antropologie tot rechten. We hebben trainees van politicologie, bestuurskunde, organization studies, geschiedenis, geografie, planologie, filosofie, kunst en cultuur, social innovation, data science en ga zo maar door. Victimology and crimineel justice en technische bedrijfskunde, ja die hebben we ook!

We heten natuurlijk De Toekomst van Brabant. En als je trainee bent bij ons, werk je voor de Brabantse overheid.

Maar dat betekent niet dat iedereen uit Brabant komt of er woont. In bijvoorbeeld de lichting 2022-2024 woont ongeveer de helft van de trainees in Brabant. Maar trainees wonen ook in Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Aalst en Weert.

Tijdens het traineeship werk je aan 3 opdrachten in 3 verschillende organisatie. Dat vinden we belangrijk. Zo kun je ontdekken welke organisatie(cultuur) bij jou past. Jouw eerste opdracht wordt gekozen op basis van wat we van je weten vanuit je sollicitatie. Bij de tweede en derde opdracht werkt de matching als volgt:

1. We plaatsen opdrachten van deelnemende organisaties online zodat jij ze kunt bekijken.

2. We organiseren een kennismakingsbijeenkomst voor trainees en opdrachtgevers.

3. Zowel jij als trainee als de opdrachtgevers geven hun voorkeur aan.

4. Wij leggen op basis van alle voorkeuren een zo passend mogelijke puzzel.

Best veel! Je ziet elkaar 2 dagen per maand tijdens de opleidingsdagen. Daarnaast komen trainees elkaar vaak tegen in de organisaties waar ze werken. Ook ontmoet je elkaar tijdens bijvoorbeeld overleggen van het Social Media Team en het Podcast Team, of tijdens een (buitenlandse) excursie of borrel.

Jazeker. Je werkt als trainee 36 uur in de week. In samenspraak met het team waar je op dat moment mee samenwerkt voor jouw opdracht, bepaal je hoe vaak je op kantoor bent en wanneer je werkt.