Solliciteren

Je kunt vanaf 4 april 2023 weer solliciteren!

Wil jij samen met andere jonge professionals impact maken in de samenleving? Solliciteer dan tussen 4 april en 8 mei 2023 voor De Toekomst van Brabant! De selectie voor zowel het Generalisten programma als voor de specialisatie Data- en Informatiemanagement bestaat uit drie onderdelen waarin jouw verhaal het middelpunt vormt. Eind juni volgt de ontknoping: welke 24 trainees starten in september 2023 in de 12e lichting van ons traineeprogramma?

Wil je op de hoogte blijven over alles rondom solliciteren?

Meld je aan voor de Trainee Talent Pool

Kennismaken? Dat kan ook!

Meld je aan voor onze Inhousedag

Wat bieden we jou?

 

Een goede start van je carrière!

 

We bieden je een lerende werkomgeving in verschillende organisaties. Je krijgt de kans om te werken aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering of werkgelegenheid bij de Brabantse overheid. Je krijgt een intensief opleidingsprogramma en individuele coaching gericht op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Door de variatie in opdrachten en organisaties waarvoor je werkt bieden we je de ruimte om te ontdekken wat bij jou past en in korte tijd een breed netwerk op te bouwen.

 

  • Een tweejarig contract voor 36 uur per week.
  • Een salaris van €2.790,00 euro bruto per maand. Na het eerste jaar ga je een salaristrede omhoog. Daarnaast krijg je individueel keuzebudget (IKB), dat is zo’n 17% van je jaarsalaris. Je kunt het IKB uit laten betalen of je kunt er extra vakantiedagen van kopen.
  • OV-vergoeding voor woon-werkverkeer.
  • Een hechte groep trainees om samen de overheid mee te veranderen!

Hoe hebben de trainees het selectieproces ervaren?

Annelore

Bij elke ronde kan je jezelf op een andere manier laten zien. Dit is spannend maar ook heel waardevol. Het persoonlijke gesprek in de laatste ronde is de kers op de taart, er is uitgebreid de tijd om je te leren kennen, het gesprek samen te vatten en je zelfs al feedback te geven. Ik ging met enthousiasme weer naar huis.

Joris

Het selectieproces vond ik erg prettig, omdat er ruimte was voor kwetsbaarheid. Het gaat niet alleen om de allerbeste kandidaat, maar om degene die echt bereid is om zicht te ontwikkelen. Hierdoor heb ik al tijdens het solliciteren nieuwe dingen over mijzelf ontdekt.

Luna

De selectie draait echt om wie jij bent als persoon. Het proces maakte dat ik per fase meer enthousiast voor het programma werd. Dit maakte het ook extra spannend om niet af te vallen. Ondanks dat het op voorhand overweldigend leek, ben ik blij dat ik me niet heb laten tegenhouden.

Anne

Het selectieproces vond ik heel erg spannend. Maar door de e-housedag had ik een goed beeld van wat ik kon verwachten en werd ik gerustgesteld door de andere trainees.

Veelgestelde vragen

Je bent met elke HBO of WO studieachtergrond welkom bij ons. Zeker voor het Generalisten programma. Wil je deelnemen aan de specialisatie Data- en Informatiemanagement? Dan zien we graag basiskennis van analysetools zoals PowerBI, R of Python terug op je CV.

Juist door een mix van trainees met verschillende studieachtergronden vormen we een mooie groep. Op dit moment hebben we trainees van culturele antropologie tot rechten. We hebben trainees van politicologie, bestuurskunde, organization studies, geschiedenis, geografie, planologie, filosofie, kunst en cultuur, social innovation, data science en ga zo maar door. Victimology and crimineel justice en technische bedrijfskunde, ja die hebben we ook!

We heten natuurlijk De Toekomst van Brabant. En als je trainee bent bij ons, werk je voor de Brabantse overheid.

Maar dat betekent niet dat iedereen uit Brabant komt of er woont. In bijvoorbeeld de lichting 2022-2024 woont ongeveer de helft van de trainees in Brabant. Maar trainees wonen ook in Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Aalst en Weert.

Tijdens het traineeship werk je aan 3 opdrachten in 3 verschillende organisatie. Dat vinden we belangrijk. Zo kun je ontdekken welke organisatie(cultuur) bij jou past. Jouw eerste opdracht wordt gekozen op basis van wat we van je weten vanuit je sollicitatie. Bij de tweede en derde opdracht werkt de matching als volgt:

1. We plaatsen opdrachten van deelnemende organisaties online zodat jij ze kunt bekijken.

2. We organiseren een kennismakingsbijeenkomst voor trainees en opdrachtgevers.

3. Zowel jij als trainee als de opdrachtgevers geven hun voorkeur aan.

4. Wij leggen op basis van alle voorkeuren een zo passend mogelijke puzzel.

Best veel! Je ziet elkaar 2 dagen per maand tijdens de opleidingsdagen. Daarnaast komen trainees elkaar vaak tegen in de organisaties waar ze werken. Ook ontmoet je elkaar tijdens bijvoorbeeld overleggen van het Social Media Team en het Podcast Team, of tijdens een (buitenlandse) excursie of borrel.

Jazeker. Je werkt als trainee 36 uur in de week. In samenspraak met het team waar je op dat moment mee samenwerkt voor jouw opdracht, bepaal je hoe vaak je op kantoor bent en wanneer je werkt.