Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Een blog van trainee Sumintra Manichand:

 

De opleidingsdagen in september waren de eerste opleidingsdagen na de zomervakantie. Na een korte zomerstop stonden de opleidingsdagen in het teken van politieke sensitiviteit. De opleidingsdagen vonden plaats in het stadhuis in de hoofdstad van onze mooie provincie, Den Bosch. De groep werd ontvangen in de raadszaal van het stadhuis, waar de kick-off van het tweede jaar plaatsvond. Wij zijn ondertussen al een jaar onderweg met z’n allen, en de tijd gaat supersnel!

De eerste dag mochten alle trainees in groepjes in gesprek met ervaren (oud-)ambtenaren, een journalist van Omroep Brabant en een accountmanager van de NS. Hierdoor kreeg ik een beter beeld van verschillende functies binnen de overheidssector. Het werd ook duidelijker wat bijvoorbeeld de rol van de media is in de politiek.Na een jaar trainee te zijn, weetik nog steeds niet helemaal zeker wat ik na mijn traineeship zou willen doen. Maar na mijn gesprek met een van de ambtenaren werd dit al wat duidelijker voor mij. Misschien toch maar een carrière als bestuursadviseur? Aan het eind van de dag kwam de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, langs. Ook hij gaf ons een kijkje in de wondere wereld van de overheid. Het was erg interessant om te horen hoe hij tegen de overheid aankijkt. Ik vond het enorm leuk dat wij de gelegenheid kregen om vragen te stellen. Aan het eind moesten wij natuurlijk met z’n allen op de foto met de Commissaris van de Koning, want zeg nou eerlijk…wanneer krijg je weer de gelegenheid? Ik stond helemaal achterin, maar dankzij mijn lieve collega kon ik alsnog met de hem op de foto. Na een jaar collega’s te zijn bouw je toch écht wel een goede band op, hoor 🙂

De tweede dag simuleerden we een gemeenteraad met alle bijbehorende rollen. Van wethouders tot raadsleden tot actievoerders. Er moest een besluit genomen worden over koopzondagen in de fictieve gemeente Tervaart. Ik was actievoerder die vóór koopzondagen is. De simulatie gaf mij een beter beeld van hoe een gemeenteraad eigenlijk precies werkt. Op welke tafels komt een verzoek terecht, en wie neemt er nu uiteindelijk een besluit? Tijdens het rollenspel werd het ook duidelijk welke belangrijke rol onder ander de media heeft. Door op een interactieve manier aan de slag te gaan, krijg je sneller een beeld van de gemeenteraad. Dat zal mij zeker helpen tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden in Eindhoven.

Het waren weer twee geslaagde dagen, waarin ik veel kennis heb opgedaan en misschien wel een stukje van mijn toekomstige carrière heb ontdekt. Wie weet?