Data en informatiemanagement

Trainees Data & Informatiemanagement

Wil jij Brabant mooier maken via de slimme inzet van data? Wil jij samen met andere jonge professionals je persoonlijke talenten verder ontwikkelen? Dan zijn we op zoek naar jou!

In twee jaar tijd ontwikkel jij je tot professional op het gebied van data en informatiemanagement door mee te werken aan actuele I-vraagstukken bij verschillende Brabantse overheden. Draag jij bij aan de toekomst van Brabant?

 

Maak impact met data

Datagedreven werken wordt steeds belangrijker bij de overheid. Je krijgt de kans om je kennis in te zetten voor maatschappelijke opgaven. Je eigen ontwikkeling krijgt ook een boost omdat we een intensief opleidingsprogramma bieden.

Solliciteer nu

 

Wat ga je doen?

In twee jaar tijd voer jij drie opdrachten uit van acht maanden bij verschillende overheidsorganisaties. Op basis van jouw talenten en interesses kijken we welke opdracht het meest passend is. Zo adviseer je bijvoorbeeld team Veiligheid op basis van data over drugsafvaldumping. Of je helpt het zorgbudget in een wijk optimaal inzetten met behulp van een voorspelmodel. Je denkt mee met afdelingen over de inzet van IT, data & informatie om hun werk effectiever te maken. De ene keer ontwikkel je een prototype dashboard, de andere keer stel je een informatieplan op of ga je aan de slag met de ontsluiting van data. Gaandeweg ontwikkel je je tot adviseur, onderzoeker of projectleider die de brug kan slaan tussen data & informatie en maatschappelijke vraagstukken. Scroll naar beneden voor meer voorbeelden van opdrachten van onze huidige trainees.

Onze trainees laten je graag zien hoe zij het traineeship ervaren. Lees de blog van Cas of check onze Insta.
Check onze Insta

 

Opleiding & coaching

Werken en leren gaan samen in het traineeprogramma. Met een kleine groep data & informatiemanagement trainees volg je verdiepende trainingen over datagedreven werken. Zo ga je onder andere aan de slag met data governance, data ethiek en communicatie maar ook met praktische vaardigheden op gebied van dashboarding, Python en R.

Daarnaast ontwikkel je jouw persoonlijk leiderschap en professionele vaardigheden. Bijna elke maand heb je twee opleidingsdagen met de gehele traineegroep. Met de trainers van Kessels en Smit – the learning company ga je aan de slag met jouw talenten en leer je hoe je die effectief kunt inzetten. Ook leer je van elkaar. Er is ruimte voor initiatief om werkbezoeken te organiseren, of een podcast te starten bijvoorbeeld. Tijdens de twee opleidingsdagen verblijf je samen met je medetrainees op de trainingslocatie. Zo ontstaat een hechte groep waar groei en gezelligheid hand in hand gaan.

 

Herken jij jezelf hierin?

 • Je hebt maatschappelijke idealen en wilt een bijdrage leveren aan de samenleving.
 • Je bent leergierig en kunt op jezelf reflecteren.
 • Je hebt een afgeronde HBO- of WO-opleiding (minimaal een bachelor). We denken aan studierichtingen zoals Informatica, Business IT & Management, Technische bedrijfskunde, Informatiemanagement, Computing Science, Data Science. Je hebt maximaal 3 jaar relevante werkervaring.
 • Je hebt basiskennis van analysetools. Denk bijvoorbeeld aan PowerBI, R of Python.
 • Je vindt het leuk om te pionieren en collega’s mee te nemen in datagedreven werken en informatiemanagement. Je weet jouw kennis op begrijpelijke manier te visualiseren en vertalen voor de gemiddelde ambtenaar.
 • Je bent resultaatgericht. Agile werken of scrum klinkt voor jou niet onbekend (of je staat ervoor open om er meer over te leren).
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

 

Ik zag het je al denken, wat bieden we jou?

We bieden je een lerende werkomgeving in verschillende Brabantse overheidsorganisaties. Je werkt aan data en informatie vraagstukken. Dan werk je natuurlijk ook aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering of werkgelegenheid. Je krijgt een intensief opleidingsprogramma en individuele coaching gericht op je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je maakt onderdeel uit van een kleine groep Data & Informatiemanagement trainees maar je hebt ook veel contact met de grotere groep generalistische trainees. Door de variatie in opdrachten en organisaties waarvoor je werkt bieden we je de ruimte om te ontdekken wat bij jou past en in korte tijd een breed netwerk op te bouwen. Een goede start van je carrière.

 • Een tweejarig contract voor 36 uur per week.
 • Een salaris van 2.790,00 euro bruto per maand. Na het eerste jaar ga je een salaristrede omhoog. Daarnaast krijg je nog individueel keuzebudget (IKB), dat is zo’n 22% van je jaarsalaris. Je kunt het IKB uit laten betalen of je kunt er extra vakantiedagen van kopen.
 • OV-vergoeding voor woon-werkverkeer.
 • Een hechte groep trainees om samen de overheid mee te veranderen.

 

Wil je meer weten?

Dat kan natuurlijk! Voor meer informatie kun je contact opnemen met Amarins Hielkema, projectleider van het Data & informatiemanagement traineeprogramma via detoekomstvanbrabant@brabant.nl of 06-18303334.

Waar zijn onze huidige trainees mee bezig?

Om je een beter beeld te geven van de opdrachten vertellen trainees Cas, Tolgahan en Sanne waar ze mee bezig zijn. 

Cas

De provincie Noord-Brabant heeft een doel: de gezonde levensjaren van de Brabander verlengen met 3 jaar. En dat willen ze bereiken in 2030. Om deze ambitie waar te kunnen maken is het onder andere nodig om te weten welke effectindicatoren daarvoor een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan rookgedrag en overgewicht, maar ook de luchtkwaliteit en hoe beweegvriendelijk de leefomgeving is. Trainee Cas werkt daaraan mee. Hij zoekt uit welke effecten belangrijk zijn om mee te nemen, en of er data beschikbaar is waarmee deze effecten gemeten kunnen worden. Dit doet hij in samenspraak met verschillende programma's binnen de provincie en andere partijen zoals de GGD en het PON&Telos.

Tolgahan

Met een achtergrond in politicologie en data science past dit traineeprogramma goed bij Tolgahan. Hij kreeg de opdracht om de omgevingsvisie te onderbouwen met behulp van data. Binnen de sector stadsontwikkeling bouwt hij als adviseur en onderzoeker bruggen tussen beleid en data én tussen verschillende afdelingen. Om dit te realiseren heeft hij een prototype dashboard gemaakt als voorbeeld voor datagedreven werken. Daarnaast creëert hij meer bewustzijn over datagedreven werken, aan de hand van verschillende presentaties en demo’s.

Sanne

Trainee Sanne heeft een proof of concept uitgevoerd, waardoor ze als het ware als een sateprikker door de organisatie kon gaan. Zo leerde ze veel mensen en functies kennen, van business analist tot data engineer. Het resultaat is een data koppeling, waarbij door middel van fuzzy logic en programmeren twee datasets gecombineerd zijn. En dat visualiseerde Sanne in een dashboard in PowerBI.