Ervaringen van trainees

Hoe is het om mee te doen aan traineeprogramma de Toekomst van Brabant? 

Heb je interesse in het traineeprogramma op het gebied van Data en informatiemanagement? Hier lees je de ervaringen van jonge data- en informatiespecialisten die bij de overheid werken.

Meer zien?
Check onze Insta


Dennis

Ik ben Dennis Walraven, in september 2019 gestart als trainee bij de Toekomst van Brabant. Je merkt dat het werk dat je doet een bijdrage levert aan de locatie waar je aan de slag bent. Je bent dus echt bezig voor de maatschappij en daar word ik zelf best vrolijk van! Mijn Public Service Motivation is hoog en daarin word ik iedere dag op mijn wenken bediend, zeker nu ik aan de slag ben op het stikstof dossier van de provincie.

Mijn toegevoegde waarde als trainee zit hem in brede kennis en interesse, kennis van het politiek bestuurlijke speelveld en een mentaliteit van aanpakken en doorpakken. Er is erg veel ruimte voor ontwikkeling op allerlei fronten binnen het programma en op de werkplek. Door een proactieve en open houding, gecombineerd met een klein beetje brutaal durven zijn, blijven er weinig drempels over.

 

 

Juul

Ik ben Juul Schipperheijn, in september 2019 ben ik gestart als trainee bij de Toekomst van Brabant. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen in Nederland gelijke kansen en een stem heeft en deze durft te laten horen. Binnen de overheid heb je de kans om hieraan bij te dragen. Je krijgt als trainee veel verantwoordelijkheid. Ik denk dat je als trainee zelfs zwaardere projecten kan oppakken dan je soms als junior mag. Het feit dat je dit vertrouwen krijgt en overal je eigen gang kan gaan maakt dat ik elke dag weer vol enthousiasme naar mijn werk ga.

Persoonlijke ontwikkeling staat centraal binnen het traineeship en wordt op verschillende manieren gestimuleerd. Er worden je veel handvatten gegeven om jezelf te ontwikkelen, maar je bepaalt zelf in welke mate je daar gebruik van maakt. Zo heb je de opleidingsdagen, waarin je workshops krijgt over zelfontwikkeling, maar ook praktische zaken zoals solliciteren of het schrijven van een bestuursnota. Daarnaast heb je intervisie, een werkvorm waarin je in een vast groepje casuïstiek bespreekt. Aan het begin van je traineeship stel je een leervraag op met je coach, deze kan veranderen gedurende het traineeship. Ten slotte heb je nog je begeleiders op je project zelf die je ondersteunen.

 

Lars

Ik ben Lars Meijer, sinds september 2020 trainee bij de Toekomst van Brabant. Innovatie, werkgelegenheid en de Brabantse gemoedelijkheid vind je ook terug bij de Brabantse overheid. De ambities spatten er van af. Het voelt heel fijn om in zo’n omgeving te mogen werken. Mijn werk is erg dynamisch. Ik houd me bezig met de inrichting van verschillende zaken voor de nieuwe gemeente Maashorst. Zo ben ik onder meer druk met het opzetten van een nieuwe dienstverlening en een participatiebeleid. De gezellige collega’s met wie ik samenwerk, maken het werk nog leuker!

Van het sparren met collega’s tot het analytisch werken aan een rapport, je voelt echt dat je gewaardeerd wordt. Collega’s vinden het prettig dat er een jong, fris persoon rondloopt in de organisatie. Mijn enthousiasme en analytisch denkvermogen worden echt gewaardeerd. Het opleidingsprogramma is echt een enorme toevoegde waarde van het traineeship. Tijdens de opleidingsdagen heb je leuke trainingen over je eigen talenten en je verbeterpunten. Omdat je samen bent met de andere trainees die in dezelfde situatie zitten als beginnend werkende leer je enorm veel van elkaar.

 

Niek

Ik ben Niek Roelands, in september 2019 gestart als trainee bij de Toekomst van Brabant. De cultuur binnen gemeente en provincie is voor mij erg open. Mensen hebben hart voor de zaak en dat geeft een fijne werksfeer. Ik denk dat mijn meerwaarde zit in een jonge, frisse blik te brengen op thema’s die soms lang nodig hebben om verandering te brengen. Bij mobiliteit duurt het bijvoorbeeld heel lang voor ergens een nieuwe weg ligt of een nieuwe trein rijdt, maar door een enthousiaste houding kun je daar snel veel in gedaan krijgen. Ik ben het meest trots op De woonzorgvisie die ik schreef voor de gemeente Roosendaal. Deze heb ik gepresenteerd voor politici, directeuren en bestuurders en is uiteindelijk goedgekeurd. Het kwam zelfs in de krant!

Het is hartstikke interessant en leuk om als trainee bij de Brabantse overheid te werken omdat je 3 verschillende organisaties ziet waar je steeds een verschillende rol hebt en je dus kunt kijken wat er bij jou past. Er is heel veel ruimte voor ontwikkeling, begeleiding en training binnen het traineeship. Wat ik heel erg prettig vind is dat het heel persoonlijk wordt ingestoken, je kunt altijd hulp en begeleiding inschakelen als je dat nodig hebt. Daarnaast krijg je door de trainingen en cursussen goede skills mee die je je hele loopbaan kunt gebruiken.

 

Laurean

Ik ben Laurean Thomas, in september 2019 gestart als trainee bij de Toekomst van Brabant. Een enthousiaste en gepassioneerde bestuurskundige met een creatieve blik, dat is hoe ik mezelf in een notendop omschrijf. Wat ik leuk vind als trainee is dat je in een korte tijd ontzettend veel ervaring opdoet. Je leert in een stroomversnelling hoe diverse overheidsorganisaties werken. Zo was ik bij gemeente Roosendaal projectleider Employer Branding en houd ik me op dit moment voor gemeente Waalwijk bezig met strategische vraagstukken. Dankzij het traineeship heb ik ontdekt waar mijn sterke punten liggen en hoe ik die het beste kan inzetten. Het geeft plezier om te doen waar je ook daadwerkelijk goed in bent.

Werken bij de overheid betekent voor mij me inzetten voor mensen die, op wat voor manier dan ook, hobbels op de weg ervaren. Zelfredzaamheid is namelijk niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Het perspectief van de beoogde doelgroep moet daarom in beleidsplannen en beleidsregels de leidraad zijn. We moeten praten met mensen, niet over.

 

 

Lijkt het jou ook leuk om als trainee aan de slag te gaan?

Solliciteer nu