Op zoek naar je kwaliteiten!

Een blog van Manon Cooijmans:

 

Leren en persoonlijke ontwikkeling hebben me altijd geïnteresseerd. Ik heb er zelfs mijn studie van gemaakt. Ik heb ervaren dat de nadruk vaak ligt op het verbeteren van dingen die nog niet zo goed gaan, op de zwakkere kanten van een persoon. Natuurlijk heeft iedereen deze kanten, kun je daarin sterker worden en jezelf verder ontwikkelen. Maar, waarom niet uitgaan van de kwaliteiten van een persoon? Deze brengen je verder, geven je zelfvertrouwen. Het enige wat dan nog belangrijk is, is dat je weet wat je kwaliteiten zijn en in welke werkomgeving deze het beste tot hun recht komen.

Bij veel opleidingen ligt de focus op kennis en vaardigheden: zoveel mogelijk informatie tot je nemen gericht op een bepaald vakgebied en daarin ‘expert’ worden. En dan heb je je diploma, ben je ‘expert’ en blijkt: aan al die kennis heb je eigenlijk niet zoveel. Natuurlijk was je opleiding niet voor niets, maar in het werkveld is iets anders van belang: je persoonlijkheid en je houding. Daar lag nou net niet de focus op tijdens je studie…

Binnen het traineeprogramma probeer ik daar extra aan te werken en ben ik op verschillende manieren met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig: tijdens workshops op de maandelijkse opleidingsdagen, in persoonlijke gesprekken met mijn coach, door reflectie op mijn werkzaamheden en door leerervaringen met mede-trainees te delen. Daarin probeer ik niet de focus te leggen op het verkrijgen van nieuwe kennis over een bepaald werkveld, maar meer over mezelf. Waar ben ik goed in, wat kan ik daarin nog leren en ontwikkelen en waar kan ik dat inzetten?

Uit alle onderdelen van het traineeprogramma, gericht op mijn persoonlijke ontwikkeling, haal ik verschillende aanknopingspunten; wat zijn mijn kenmerkende karaktereigenschappen, welk type persoon ben ik, wat is mijn manier van reageren in bepaalde situaties, welke persoonlijkheidskleur past bij mij (het praktisch gebruik daarvan is op een leuke manier omschreven door Paulien Cornelisse:  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/18/heel-blauw-5326973-a1532630). Kortom, heel veel handvatten om mezelf vanuit mijn kwaliteiten te ontwikkelen. Op mijn werkplek kan ik dit meteen toepassen en ontdekken, je leert tenslotte toch het meest door het gewoon te doen. En dan verras je jezelf: ‘dus daar ligt ook een van mijn kwaliteiten!’