Keuzes

Trainee Sylvia Hooft van Huysduynen schreef een blog over keuzes maken:

 

Ik ben gewend aan talloze keuzemogelijkheden die er momenteel zijn in de maatschappij. Ik kan kiezen welke smartphone ik wil, welke sport ik wil uitoefenen, welke reis ik wil maken, wat ik wil eten vanavond, alom keuzes genoeg. Dat is iets waar voorgaande generaties altijd van droomden. Mijn moeder vertelde mij dat zij nooit heeft kunnen kiezen welke studie zij ging doen, haar ouders maakten deze keuze voor haar. Zij had graag meer keuzevrijheid gehad.

Generatie Y, waar ik een onderdeel van ben, heeft veel vrijheid, flexibiliteit en is niet meer gebonden aan plaats, tijd of andere beperkingen vanwege de verregaande digitalisering. Dit alles geeft de indruk dat generatie Y gelukkiger is dan voorgaande generatie, maar is dit daadwerkelijk ook zo? Diverse sociologen pleiten dat generatie Y wordt getergd door torenhoge verwachtingen, zelfopgelegde keuzedruk en faalangst. Ik merk zeker dat ik behoor tot deze generatie en dat er veel verwacht wordt van mij en van de keuzes die ik maak in het leven. Ik wil graag iets doen waar mijn passie naar uitgaat, waar ik goed in ben, maar wat is dat? Doordat er zoveel keuze zijn in het leven, heeft de generatie Y steeds vaker last van faalangst. Ik vraag mezelf vaak: Heb ik wel de goede keuze gemaakt? Had ik toch niet …? Wat als ik iets anders had gekozen? Terwijl ik op voorhand niet kan weten of ik een juiste keuze maak. Sterker nog, verkeerde keuzes leiden tot zeer waardevolle inzichten echter wordt dit vaak onvoldoende gewaardeerd in de samenleving.

Experimenteren en valideren zijn belangrijkste methodes om te leren. Succesmomenten worden vaak verteld en zijn ontzettend inspirerend om te horen, maar waarom ook niet onze faalmomenten delen? Ik betrap mezelf er ook op dat ik alleen succesverhalen vertel, dit komt onder andere doordat faalacties zelden beloond worden en er een gevoel van schaamte heerst. Gelukkig krijg ik als trainee de mogelijkheid om te falen zonder dat dit beoordeeld wordt en dit geeft mij juist de mogelijkheid om heel veel te leren. Laten we als trainees geregeld falen, want falen is fantastisch!