Funny how time slips away

Trainee Ernst Verschuren schreef een blog over zijn eerste maanden als trainee:

 

Willie Nelson heeft volkomen gelijk. Het is grappig om te zien hoe de tijd wegglipt. Ik ben al op de helft van mijn eerste traineeperiode. In die tijd ben ik bezig met organisatieontwikkeling, beleidsvernieuwing, regionale samenwerking en innovatie. In het begin zien collega’s je soms als stagiair. Vervolgens leg je uit dat een trainee toch echt wat anders is. Na een aantal weken zien mensen je steeds vaker als volwaardig collega, maar wanneer ga je dat zelf ook zo zien?

Aan het begin van het traineeship voel ik mij nog niet direct een volwaardig ambtenaar. Net een paar weken weg van de universiteit heb ik zelf ook een beetje het stagegevoel. Dat gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. In Etten-Leur word ik gelijk bij verschillende projecten betrokken en krijg ik ook de verantwoordelijkheid voor een goed resultaat. Het stagegevoel maakt plaats voor een traineegevoel.

Nu, ruim vijf maanden verder, voel ik mij niet eens meer een trainee. In korte tijd wordt alles vanzelfsprekend. Een presentatie voor de raad, overleg met het college of notuleren bij zes gemeentesecretarissen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.

Die vanzelfsprekendheid zie ik zelf sinds een gesprek in Moerdijk. Vanaf september ben ik tijdelijk secretaris voor De6, een samenwerkingsverband tussen zes gemeenten. Begin januari neemt de vaste secretaris zijn taken weer op. Om alles goed over te dragen, heb ik een overleg met hem en de gemeentesecretaris van Moerdijk. In dat overleg vraagt de gemeentesecretaris welke vervolgstappen De6 moeten zetten. Juist op dat moment ben ik verrast. Niet door de vraag, maar doordat een gemeentesecretaris aandachtig luistert naar de verbeterpunten die ik aangeef.

In een paar maanden tijd kan alles dus veranderen. In plaats van stagiair voel ik mij nu ambtenaar. Het omslagpunt is voor mij een gesprek in Moerdijk. Wellicht dat ik in de tweede periode weer overnieuw begin. Tot mei ben ik in ieder geval één van de ambtenaren van de gemeente Etten-Leur.