Exclusief voor iedereen

Een blog van trainee Wessel de Gouw:

 

Beste lezer,

Wanneer je bereid bent geweest om op de link naar deze blog te klikken, dan ben jij misschien bijna afgestudeerd. Je bent je in ieder geval aan het oriënteren op een baan en geïnteresseerd in het traineeship van De Toekomst van Brabant. Misschien ben je zelfs al bereidt om te solliciteren in 2018. Enkele vragen kunnen al bij je hebben opgespeeld tijdens je zoektocht. Wat is nu precies een traineeship? Wat is het verschil met een regulier functie bij de overheid? Wat is de meerwaarde? Hoe verhoudt dit traineeship zich tot andere traineeships? Die vragen heb ik zelf ook allemaal gehad. Ik hoop je hiermee een stapje verder te helpen.

Een belangrijke uitspraak die voor mij nogmaals bevestigde hoeveel geluk trainees bij de Toekomst van Brabant eigenlijk hebben.

‘’ Wessel, besef dat wanneer je naar alle mensen in de organisatie (gemeente Eindhoven) kijkt, er misschien 10 mensen rondlopen waar zoveel in wordt geïnvesteerd als in jou’’.

En dan te bedenken dat die 10 andere mensen ook trainees zijn…

Een traineeship vraagt ook de nodige verantwoordelijkheid van de trainee. Dit geldt zeker voor het programma van de Brabantse overheid, want het is geen verbloemd traineeship waar je een keer in de twee maanden een halve middag naar een cursus wordt gestuurd.

Daarbij ben je niet, zoals bij een normale functie, alleen bezig met je dagelijkse werkzaamheden (waar vaak al veel van je wordt verwacht), maar er zijn meer taken. Naast de normale werkweek heb je ook traineedagen, losse projecten met de trainees, POP verslagen maken, een portfolio bijhouden, een blog schrijven. Je kunt je aansluiten bij de flying trainees (brainstorm) en je moet werkbezoeken organiseren voor de andere trainees. Daarnaast spreek je vaak met elkaar over inhoudelijke zaken, bijvoorbeeld wanneer je aan vergelijkbare onderwerpen werkt bij verschillende organisaties. Al deze werkzaamheden zorgen ervoor dat je jezelf beter en sneller ontwikkelt.

Om een voorbeeld te noemen, elke trainee moet een werkdag organiseren namens een van de deelnemende organisaties. Ik heb bijvoorbeeld samen met een 4-tal andere trainees een werkbezoek namens georganiseerd namens de Provincie. Het organiseren van een werkbezoek voor 50 mensen is geen gemakkelijke klus, vooral niet als je net bent begonnen met werken. Extra uitdagend is het feit dat de trainees waarmee je de dag regelt over heel Brabant verspreid werken.

Om er een leuke en leerzame dag van te maken heb ik samen met mijn groep de netwerk organisatie Food-up benaderd. In overleg met hen zijn we tot het thema agrifood gekomen. We hebben alle trainees meegenomen naar twee agrarische bedrijven die ieder op een eigen manier te maken hebben met de Provincie. Doel hiervan was om de groep te laten zien voor wie je ‘’buiten’’ aan het werk bent, waar deze bedrijven tegenaan lopen en hoe je ze kan helpen als je bij de Provincie werkt. Tijdens het organiseren zelf kom je van alles tegen. We zijn verschillende problemen tegengekomen die we moesten oplossen. Bovendien moet er met een budget gewerkt worden.

Voor trainees is het geoorloofd om fouten te maken en ervan te leren. Maar dat niet alleen, je verbindt organisaties en mensen met elkaar die normaal gesproken niet met elkaar in contact staan. Zo heeft het traineeship zich in de afgelopen tien jaar over veel organisaties verspreid. Elke twee jaar vormen tientallen trainees mee een nieuwe lichting. De trainees hebben allerlei organisaties en mensen met elkaar verbonden wat zich is gaan ontwikkelen naar een ecosysteem waar de overheid in Brabant zelf, maar vooral ook de inwoners van Brabant profijt van hebben. En mocht je begin volgend jaar solliciteren, dan mag je misschien ook deel uit gaan maken van dit ecosysteem.