Ervaringen van data- en informatiespecialisten

 

Hoe is het om bij de Brabantse overheid te werken op het gebied van Data & Informatiemanagement? 

 

 

Melissa

Ik ben Melissa van Delzen, werkzaam voor de Brabantse overheid. Door te werken bij de overheid draag je direct en indirect bij aan de ontwikkeling van de maatschappij. Hoor je ’s avonds iets in het nieuws? Grote kans dat dit de volgende dag (of op langere termijn) invloed heeft op je werkzaamheden. Dit vakgebied is continu in ontwikkeling. Die veranderingen zie je van dichtbij en dat maakt het heel interessant. We zijn dagelijks op zoek naar mogelijkheden om het werk efficiënter en effectiever uit te voeren, informatiemanagement en data kunnen hier perfect in ondersteunen.

In een project werk ik altijd nauw samen met mijn collega’s. We communiceren veel en proberen zoveel mogelijk kennis te delen. Wanneer ik ergens niet uit kom is er altijd een collega die mij kan ondersteunen of verder wil helpen. Daarnaast krijg je veel kansen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Door jouw kennis te gebruiken voor een maatschappelijk doel doe je ontzettend dankbaar werk en help je Brabant verder te ontwikkelen.

 

Anne

Ik ben Anne Schoenmakers, beleidsmedewerker Digitale Transformatie. Ik ervaar de provincie als een organisatie waar ontzettend veel gebeurt en dus ook veel te leren is. Er is veel ruimte voor zelfontwikkeling, maar er worden intern bijvoorbeeld ook kennis sessies gehouden om te leren over thema’s uit andere programma’s. Omdat ik nieuwsgierig ben en graag wil leren, vind ik dit belangrijk. Collega’s hebben veel passie voor hun werk, dit geeft een prettige omgeving om in te werken.

Overheden willen steeds meer gebruik maken van informatiemanagement en data, maar kennis hierover is niet altijd aanwezig. De mensen die deze kennis juist wel hebben kunnen dus echt een verschil maken. Het biedt de kans om op nieuwe manieren met maatschappelijke vraagstukken om te gaan, dus er zijn genoeg uitdagingen te vinden bij de overheid!

 

Sanne

Ik ben Sanne van Hoof, werkzaam bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch als Informatieadviseur. Tijdens mijn informatiemanagement traineeship heb ik ontdekt dat ik graag bij een middelgrote en – op informatiemanagement gebied – ambitieuze gemeente wilde werken. Daarnaast ben ik Brabander in hart en nieren en ging ik dus op zoek naar een vervolgstap in deze mooie provincie. De sfeer en cultuur bij de gemeente is fantastisch. Ik vind niets belangrijker dan goed contact met mijn collega’s en informele omgang.

Het mooie vind ik dat je werkt voor een organisatie met een maatschappelijk doel, maar dat je daarbinnen toch wat meer aan de ‘harde kant’ kunt zitten. Ook is een belangrijke motivatie dat we als overheid een divers takenpakket hebben en dus ook een divers IT/data landschap. Dit maakt het werken binnen informatiemanagement complex en uitdagend, maar nooit saai.

 

Jorik

Ik ben Jorik Meijers, werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als data/IT consultant. Voor mij zijn twee aspecten van belang in mijn passie voor het werken bij de overheid: ik vind het heel leuk en motiverend om te weten dat het werk dat ik doe ook écht een invloed gaat hebben op mensen. Daarnaast zijn er bergen aan data waar je mee kan werken. Deze data is denderend interessant en biedt het oneindig veel mogelijkheden. Je kan echt kiezen welke kant je op gaat. De combinatie van kennis op het gebied van data gecombineerd met een innoverende blik is erg in trek bij veel overheidsinstellingen. Er is echt vraag naar jong talent die daardoor ook hun eigen kijk hebben op dingen.

De meeste overheidsinstellingen zijn heel relaxed en persoonlijk. Je merkt heel goed dat de mensen die er werken niet alleen resultaatgericht zijn, maar ook waarde hechten aan een goede relatie. Het zal niet onbekend zijn dat er nog tal van onontdekte mogelijkheden zijn op het vlak van data/IT binnen de overheid, waarbij wel de noodzaak wordt erkend dat dit drastisch moet veranderen. Dit zorgt voor een mooi speelveld, waarbij je echt kunt pionieren met oog voor maatschappelijk belang.

 

Abderrahman

Ik ben Abderrahman Oulad Sedik, sinds 16 maart 2020 werkzaam als IT trainee bij de Gemeente Tilburg. We leven in een gouden tijdperk als het aankomt op IT en data. Je kunt er zó veel mee betekenen voor de maatschappij en de gemeente zelf. Hier ligt een kans om bij te dragen aan een enorme stap in de goede richting om de samenleving te helpen. Ik ben opgegroeid met technologie en als jongere denk je natuurlijk altijd alles beter te weten. Zo’n frisse wind kan erg behulpzaam zijn voor de organisatie.

Bij de projecten waar ik aan meewerk worden een groot aantal onderdelen van de organisatie geraakt. Hierdoor moet je met de juiste betrokkenen schakelen. Samenwerking is hierbij essentieel. Ieder draagt met zijn expertise bij. Vooral in de IT & datawereld is het belangrijk te realiseren dat beslissingen verstrekkende gevolgen kunnen hebben, al is dat soms natuurlijk ook de bedoeling. Je moet de projecten echt holistisch benaderen en niet met hokjesdenken. Het is onderdeel van een groter geheel.

 

Lijkt het jou ook leuk om als trainee aan de slag te gaan?

Solliciteer nu