Een werkweek in het leven van trainee Miriam

Hoi!

Mijn naam is Miriam van Sint Annaland, trainee in de lichting ’18-’20 en ik ben voor mijn derde en laatste opdracht ‘toekomstverkenner’ bij BrabantKennis. Bij BrabantKennis spotten we trends, schetsen we toekomstbeelden en proberen we (beslissers in) Brabant te confronteren en inspireren. Dit doen we door onder andere het publiceren van longreads en toekomstgidsen, het organiseren van trendnachten en door ontwikkelingen in Brabant vanuit vernieuwende invalshoeken en samenwerkingsverbanden te belichten. Ik ben mede-projectleider voor de verkenning naar de zeven zonden van Brabant: aan elke zonde koppelen we een ontwikkeling in Brabant en voor elke zonde publiceren we ‘iets geschrevens’ en een podcast. Aan het einde organiseren we een evenement waarbij we de belangrijkste inzichten en verbanden tussen de zonden delen. Hoe dat toekomst verkennen er in de praktijk aan toe gaat? Ik neem je graag mee in mijn werkweek!

Maandag 27 januari

Goedemorgen Tilburg! BrabantKennis is gevestigd in de spoorzone, op loopafstand van het station. We werken er tussen de creatieve jonge bedrijfjes en boven een lunchtent. Wel wat anders dan een overheidsgebouw! Vandaag brief ik iemand die een workshop toekomst denken gaat organiseren, bereid ik een brainstormsessie voor de zonde ‘luiheid’ later in de week voor, hebben we een teamoverleg

en besteed ik het laatste uurtje van de werkdag door het opdoen van ideeën voor de verkenning naar de zonden. Heel fijn dat daar de ruimte voor is, je uit de waan van de dag kunt om echt goed te kunnen zien wat er speelt en verbanden kunt leggen die je anders niet snel zou zien. Allerlei boeken en tijdschriften heb ik dan ook binnen handbereik.

 

 

Dinsdag 28 januari

Vandaag zoek ik voor de zonde ‘hoogmoed’ interessante personen die iets over kennis in relatie tot hoogmoed kunnen zeggen. Ik neem contact op met wetenschappers die we hierover kunnen interviewen. Eerlijk is eerlijk: turend naar mijn computerscherm breng ik aardig wat werkende uren door. Een massage in de zoveel tijd is dan geen overbodige luxe voor rug, nek en schouders, dus die plan ik ook even in.

Woensdag 28 januari

Vandaag ben ik voor een training projectmatig werken bij het provinciehuis in Den Bosch. In kleine groepen hebben we intervisiesessies waarin we casussen rondom waar we tegenaan lopen in projecten kunnen inbrengen, die we vervolgens samen gaan bespreken. Waardevol! Daarna reis ik naar Utrecht, waar ik met de collega’s die ook in Utrecht wonen flexwerk op het provinciehuis. Ik werk het verhaal voor de zonde ‘gulzigheid’ verder uit. Heerlijk om daarna eens op het fietsje naar huis te kunnen!

Donderdag 29 januari

We starten de dag bij het hoofdkantoor van CINOP in Den Bosch voor een sessie over het thema luiheid in relatie tot sport en bewegen. Met een diverse groep, actief in de verzekeringswereld, sport- en vitaliteitswereld brainstormen we over ontwikkelingen die er in Brabant aankomen die invloed hebben op luiheid en over hoe we deze zonde kunnen insteken. Leuk om deze sessie mede te begeleiden! Daarna lunch ik met oud-collega’s van mijn tweede opdracht op het provinciehuis in Den Bosch, heb ik een afspraak om bij te praten bij Waterschap Aa en Maas (mijn eerste opdracht) en reis ik naar Tilburg (met een bak koffie om het vele reizen die dag wat aangenamer te maken).

In de LocHal is er het evenement ‘Brabant in Balans’ waar onder andere de directeur van het sociaal-cultureel planbureau en Commissaris van de Koning Wim van de Donk praten over de ontwikkelingen in Brabant op het gebied van jongeren, arbeidsmarkt en de energietransitie. Heel inspirerend en leerzaam! We sluiten af met een borrel en dan ga ik op huis aan. Het was een lange dag!

Vrijdag 30 januari

Vandaag heb ik in Amsterdam een afspraak voor een van mijn favoriete zonden: lust! ;). Mijn collega en ik spreken er met de auteurs van een boek over de toekomst van seks. We bespreken hoe we deze zonde en hun insteek kunnen combineren met Brabantse ontwikkelingen. Daarna reis ik weer naar Utrecht: het weekend is begonnen! Het traineeprogramma kent ook genoeg gezellige momenten: ’s avonds pak ik de trein naar Tilburg waar we met de andere trainees sinterkerstenoudennieuw vieren (ja, op 30 januari). Rond middernacht kom ik weer aan in Utrecht.

Zo! Hopelijk vond je het leuk een beeld te krijgen van mijn werkweek. Ik vond het een leerzame en leuke week en kijk erg uit naar de komende maanden bij BrabantKennis!