Een blog van projectleider Thomas over de selectie van de nieuwe lichting trainees
Eerder schreven onze trainees blogs over hoe zij de selectierondes beleefden. Maar hoe is het om aan de andere kant van de tafel te zitten? Hoe is het om zoveel sollicitatiegesprekken te voeren? Om honderden CV’s te lezen? Lees je die eigenlijk echt allemaal? Deze vragen (en nog veel meer) stelden de trainees me nadat ze waren aangenomen. In deze blog lees je daarom over mijn ervaringen als selecteur van 22 nieuwe trainees van De Toekomst van Brabant 2019-2021.
Wederkerigheid
De maanden mei en juni stonden volledig in het teken van de selectie van de nieuwe trainees. Ik houd van zo’n intensieve periode vol nieuwe ontmoetingen en betekenisvolle gesprekken. Anke en ik zijn als projectleiding van het traineeprogramma nauw betrokken bij de selectie. We vinden het belangrijk om al tijdens het selectieproces een band op te bouwen met de kandidaten.
Want wij selecteren niet alleen de kandidaten voor het traineeprogramma. De kandidaten selecteren ons ook. Ze krijgen een steeds betere indruk van De Toekomst van Brabant en kiezen of ze bij ons aan de slag willen. Een wederzijdse klik is dus belangrijk. Bij die wederzijdse klik staan we in het sollicitatiegesprek uitgebreid stil, en dat leidt soms tot verfrissende eerlijkheid. Zo bleek voor een kandidaat de werkelijkheid minder spannend dan verwacht: ‘Ik was vooraf gewaarschuwd voor jouw vervelende vragen, maar je valt eigenlijk best mee.’
Een schaap met 5 poten?
Hoe selecteer je iemand die gaat werken bij drie verschillende overheidsorganisaties aan uiteenlopende projecten en tegelijkertijd een opleidingsprogramma volgt gericht op persoonlijke ontwikkeling? Dat vraagt veel van een kandidaat: flexibiliteit én stevigheid. Leervermogen én daadkracht. Idealisme én realiteitszin. En in al deze facetten onderscheidend zijn ten opzichte van de andere kandidaten. Hoe beoordeel je of iemand deze kwaliteiten in huis heeft? En of het traineeprogramma de context biedt waarin deze kwaliteiten tot hun recht komen?
Natuurlijk hebben we een competentieprofiel opgesteld, in samenwerking met een assessmentbureau capaciteiten- en persoonlijkheidstesten gekozen en de deskundige hulp ingeroepen van managers en P&O-adviseurs. We doen ons best om objectief te zijn en eigenschappen meetbaar te maken. Maar uiteindelijk speelt het onmeetbare, het intuïtieve, het voorgevoel een niet te onderschatten rol.
Gelukkig maar. Ik wil me tijdens een gesprek kunnen laten verrassen. Mijn indruk en verwachting bijstellen. Verrassende kandidaten een kans geven om met hun bijzondere kwaliteiten onze organisaties te vernieuwen. Het risico lopen dat we geen vlekkeloze twee jaar tegemoet gaan. Zou de voorspelbare keuze ons verder brengen?
Blijdschap en teleurstelling
Na alle gesprekken in de laatste ronde staan we voor het lastigste onderdeel van de selectie: daadwerkelijke een keuze maken. Dat betekent ook mensen teleurstellen in wie we potentie zien, met wie we een mooi gesprek hebben gehad en die we een plek in het traineeprogramma gunnen. De dag waarop we alle overgebleven kandidaten opbelden was intens. Teleurstelling en onbegrip wisselden zich af met blijdschap en enthousiasme. En het was afwachten of alle door ons geselecteerde kandidaten nog steeds een plek bij De Toekomst van Brabant ambieerden. Gelukkig hadden de voorbije weken de keuze om te solliciteren bevestigd en bleek de klik wederzijds.
Na 350 CV’s, 189 capaciteitentesten, 81 sollicitatiegesprekken, 14 groepsopdrachten en 42 eindgesprekken, staan er nu 22 trainees klaar. Ik heb veel zin om in september met de nieuwe groep van start te gaan!