De aanhouder wint!

Een blog van trainee Sjoerd Hooymans:

Deze maand ben ik ingedeeld om een blog te schrijven over mijn tijd als trainee bij de Toekomst van Brabant. Nu wil het feit dat ik niet direct weet wat een leuk onderwerp is om over te schrijven, ik stel het daarom steeds voor me uit. Ik maak veel mee, maar wat is nu leuk of interessant voor de lezer van deze blog. Wie is de lezer van deze blog?

Deze ochtend in de trein besloot ik maar eens te googelen op zoek naar tips voor het schrijven van een blog. Wat blijkt, het is nuttig om dus in beeld te hebben wie je lezers zijn en zij willen graag iets lezen waar ze wellicht iets aan hebben. Nu las ik voordat ik ging solliciteren bij de Toekomst van Brabant geregeld deze blogs. Wellicht moet ik me richten op mensen met interesse in het traineeship!

Ik deel graag met jullie hoe ik in het traineeship terecht ben gekomen. Het verhaal begint al begin 2014. Mijn bachelor liep op het einde; ik was bezig met mijn bachelor scriptie en voelde mezelf klaar om aan het werk te gaan. Graag wilde ik laten zien dat ik een leuke bijdrage kon leveren aan een beter Nederland. Ik solliciteerde voor De Toekomst van Brabant. Helaas werd ik er in de eerste ronde van de selectie al uitgeknikkerd.

Ik studeerde af en een periode van vele maanden van solliciteren brak aan, met vele afwijzingen tot gevolg. Op zeker moment was mijn portemonnee dermate leeg dat ik in een callcenter ben gaan werken. Ik ging denken dat mensen die bij de overheid werken een soort supermensen van mythische proporties zijn. Wat blijkt nu echter, het zijn mensen zoals jij en ik. Het zijn talentvolle mensen met gedrevenheid voor de publieke zaak, maar ook met allerlei onvolkomenheden.

In mijn tijd bij het callcenter heb ik de motivatie gevonden om weer te gaan studeren en ik ben in 2015 begonnen aan een master Public Policy. Dit beviel erg goed en ik leerde er heel veel van. Tevens was er opnieuw de kans om voor de Toekomst van Brabant te solliciteren, en wel voor de lichting 2016-2018. Ik maakt een onhandig filmpje en stuurde dat in. Wonder boven wonder werd ik uitgenodigd om het online assessment te maken. Zwetend ben ik de verschillende capaciteits-testen doorgekomen (oefenen helpt!).

Toen ook dat goed ging, heb ik me voor het eerst op het provinciehuis gemeld voor een mini-assessment. Een selectiegesprek, een groepsopdracht en nog wat andere zaken volgden. Het ging weer goed en ik mocht voor de laatste gespreksronde op komen dagen. Toen ik gebeld werd dat ik definitief was aangenomen, kon ik mijn geluk niet op; ik mocht aan de slag voor de overheid!

Inmiddels heb ik veel van gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant gezien; en de derde periode is op komst. Ik heb veel geleerd en veel kansen gekregen om mezelf verder te ontwikkelen. Na de eerste afwijzing in 2014 had ik nooit verwacht dat ik nu zou zijn waar ik ben. De aanhouder wint!

Moraal van het verhaal; twijfel niet, maar solliciteer (volgens mij vanaf april 2018)! Het is de perfecte manier om een bijdrage te leveren aan een mooier Brabant en een mooier Nederland. Als je laat zien wie je bent, wat je motiveert en wat je in je mars hebt, heb je een goede kans om de nieuwe Toekomst van Brabant te worden! Het is een kans om jezelf te ontwikkelen die je jezelf niet mag ontzeggen.