Hoi!
Leuk dat je even de tijd neemt voor mijn blogje. Ik zal hierin meer gaan vertellen over het ‘data-traineeship’ van de Toekomst van Brabant. Want, wat doe je eigenlijk met dit specifieke programma? En hoe bevalt dat? Vragen die ik me voordat ik begon met werken ook stelde. Laten we bij het begin beginnen: wat is data eigenlijk? Onder data wordt eigenlijk alle informatie verstaan die langskomen bij overheidsinstellingen. Dat kan dus heel breed zijn! Denk aan voorbeelden als het aantal ziekmeldingen binnen een organisatie, het aantal verkeersongelukken in de dorpsstraat, het aantal criminaliteitsmeldingen of de luchtkwaliteit van een gemeente. Uit deze data valt heel wat informatie te halen die belangrijk zijn voor bestuurders en beleidsmakers. Het is daarbij wel belangrijk om deze informatie goed te kunnen begrijpen en interpreteren om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Laat dat nou net zijn wat jouw toegevoegde waarde is als data-trainee!
Waarom is deze specifieke richting er dan nu? Door de komst van nieuwe functionele programma’s en het data-gedreven werken is er een stijgende vraag naar mensen die zich als een vis in het water voelen rondom cijfertjes, analyses en/of programeer-taal begrijpen. Ik zeg bewust ‘en/of’, want je hoeft nog niet alles van voor tot achter te kennen. Bij dit data-traineeship krijg je namelijk bovenop de trainingen die de generalisten krijgen óók nog extra scholing over data, gegeven door Van Dam en Oosterbaan. Deze cursussen wijden uit van data-governance en ethiek tot aan Python en powerBI.
Provincie Noord-Brabant
Nu weet je wat over de achtergrond van het data-traineeship, maar wat is dan een concreet voorbeeld van een opdracht? Op dit moment bij de Provincie Noord-Brabant. Ik doe mijn opdracht vanuit het CIO (Chief Information Office) en ben werkzaam binnen het kernteam Gezondheid. Zij hebben de doelstelling om de gezonde levensjaren van de Brabander in 2030 met drie jaar te kunnen verlengen. Om deze ambitie waar te kunnen maken is het onder andere nodig om te weten welke effectindicatoren daarvoor een belangrijke rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan rookgedrag en overgewicht, maar ook de CO2 emissie en hoe beweegvriendelijk de leefomgeving is. Op dit moment is het mijn taak om uit te zoeken welke effecten belangrijk zijn om mee te nemen, en of er beschikbare data is waarmee we deze effecten mee kunnen meten. Dit doen we in samenspraak met verschillende programma’s en andere partijen zoals de GGD en het PON&Telos. Daarnaast kijk ik met de informatie-adviseurs en geodata-analisten wie de data beheert en mogelijk bewerkt. Het verschil met de andere data opdrachten is dat mijn opdracht wat inhoudelijker is, en wat minder focust op het programmeren. Maar ook dat kan natuurlijk bij een data-opdracht!
Iets voor jou?
Mocht je nog twijfelen of het data-traineeship ook bij jou past? Of twijfel je omdat je denkt niet genoeg affiniteit met data te hebben? Weet dan dat er naast programmeren dus ook andere soorten opdrachten zijn die te maken hebben met het data-gedreven werken. Je bent daarbij dus en de verbindende schakel tussen de beleidswereld en de data-kant. Omdat dit pas het eerste jaar is wordt er constant met ons teruggekoppeld over hoe wij de opdrachten en trainingen ervaren. Op deze manier reflecteren we op hoe we dit programma zo mogelijk nóg beter kunnen personaliseren om alles uit jezelf te halen.