Een dag uit het leven van trainee Hanne van Hout

Vandaag staat er een leuke dag op de planning met afspraken voor verschillende projecten waar ik mee bezig ben. Ben je benieuwd naar wat een trainee zoal doet? Lees dan eens mee!

 

6.45 uur

De wekker gaat. Ik spring onder de douche, maak mezelf klaar en loop naar de trein. Mijn bestemming voor vandaag: het provinciehuis in Den Bosch.

 

9.00 uur

Ik heb een overleg met Marlou, Jolijn en Wieteke, drie mede trainees waarmee ik een project over tolerantie heb uitgevoerd voor de gemeente Tilburg. We pakken koffie en we kletsen even bij. Een goed begin van de dag dus! Er moet natuurlijk ook gewerkt worden, dus nadat we allemaal even kort hebben verteld hoe het met ons en onze opdrachten gaat, beginnen we met datgene waarvoor we samengekomen zijn. Binnenkort wordt vanuit het traineeprogramma een middag georganiseerd waarbij wij onszelf als groep presenteren en waar we laten zien wat we zoal doen. Op die middag presenteren wij kort wat wij voor het project in Tilburg hebben gedaan. Vandaag komen we samen om te bespreken hoe we die presentatie vorm gaan geven. Het is een nuttig overleg! We hebben alle vier veel ideeën en daardoor ontstaat er een soort sneeuwbaleffect. Een brainstorm zoals ‘ie hoort te zijn dus. Uiteindelijk komen we dan ook tot een mooie opzet voor een presentatie. We spreken af dat Wieteke deze ideeën verder uitwerkt en dat we later nog een keer samenkomen om de puntjes op de i te zetten.

 

09.50 uur

We zijn eerder klaar dan verwacht en daarom heb ik tijd om even mijn laptop open te klappen en mijn mail te checken.

 

10.14 uur

Ik pak de bus naar Veghel. Daar staat het gemeentehuis van Meierijstad, een nieuwe gemeente doordat de voormalige gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode sinds 1 januari 2017 zijn samengevoegd. Dit is dan ook de standplaats van mijn eerste traineeperiode. Mijn opdracht is het schrijven van het vastgoedbeleid voor de gemeente Meierijstad. Voordat ik begon aan dit traineeprogramma had ik nog nooit iets met vastgoed gedaan en ik had dus ook geen idee waar ik moest beginnen… Gelukkig schrijf ik dit beleid niet alleen, maar samen met een pop-up (dit is een hippe naam voor een projectgroep). De pop-up bestaat uit collega’s van verschillende disciplines: vastgoedbeheerders, een fiscaal jurist, een juridisch adviseur, een beleidsmedewerker duurzaamheid, een beleidsmedewerker exploitatie van accommodaties etc. Met deze pop-up hebben we eens in de twee weken een bijeenkomst, en op basis daarvan schrijf ik de hoofdstukken voor het vastgoedbeleid.

 

11.00 uur

Ik heb een overleg met Mari, mijn begeleider. Het overleg gaat over een voorbereidend stuk voor één van de bijeenkomsten met de pop-up. Ik twijfel over een paar punten, vandaar dat ik een overleg heb ingepland om zijn mening te peilen. Dat vind ik het fijne aan het zijn van trainee: je krijgt veel verantwoordelijkheid en ruimte om zelf dingen op te pakken, maar er zijn altijd collega’s die je willen helpen als je er zelf even niet meer uit komt.

 

12.09 uur

Het overleg loopt iets uit en ik moet haasten naar de bus. Ik moet namelijk weer terug naar het provinciehuis. Het is niet zo praktisch om op en neer te reizen, maar het kon helaas niet anders gepland worden. Het voorbereidende stuk voor de bijeenkomst met de pop-up moet vóór morgen de deur uit en in verband met drukke agenda’s lukte het niet om deze afspraak eerder te plannen.

 

12.30 uur

De ochtend vloog voorbij: het is alweer lunchtijd! Toevallig lunchen de trainees die werkzaam zijn bij de provincie vandaag samen en ik sluit gezellig aan.

 

13.00 uur

Samen met Kim, een collega trainee, heb ik een afspraak met Joep. Hij is oud-deelnemer van de Government Improvement Competition, een wedstrijd waarvoor medewerkers van verschillende overheidsorganisaties in Noord-Brabant worden uitgedaagd om vernieuwende ideeën voor hun organisatie aan te dragen én in de praktijk te brengen. Vandaag gaan we deze oud-deelnemer interviewen, zodat we een filmpje kunnen plaatsen op de website en de social media kanalen van de GIC. Op die manier proberen anderen te inspireren om dit jaar óók deel te nemen. Ik vind het erg leuk om de derde editie van de GIC te mogen organiseren. Het is een manier om met veel mensen van verschillende organisaties in contact te komen en het geeft een inkijkje in wat zij zoal doen.

 

14.00 uur

Het interview ging goed! Ik zoek nu een rustig plekje in het provinciehuis op en ik klap mijn laptop open; even tijd om rustig te werken. Ik beantwoord wat mailtjes en ik plan een kennismakingsgesprek in met mijn opdrachtgever voor de volgende traineeperiode (ja, het is gewoon alweer bijna tijd voor mijn volgende traineeopdracht. Het is echt bizar hoe snel de tijd vliegt!). Vervolgens verwerk ik de uitkomsten van het gesprek van vanochtend met mijn begeleider en stuur ik het document naar de leden van de pop-up. Weer iets om af te vinken van mijn to do lijstje!

 

16.15 uur

Dan is het alweer tijd voor mijn laatste afspraak van vandaag. Ik heb een coachgesprek met Peter, een van de trainers van het opleidingsprogramma. Het opleidingsprogramma vind ik echt een heel grote meerwaarde! We krijgen persoonlijke begeleiding – bijvoorbeeld door middel van deze coachgesprekken – maar ook inhoudelijke trainingen. Daarnaast leer ik zelf ook veel van mijn medetrainees. Doordat je allemaal in hetzelfde schuitje zit, is het zo fijn om dingen met elkaar te delen. Dan zie je dat veel anderen tegen dezelfde dingen aanlopen en dat het helemaal niet gek is dat je sommige dingen moeilijk vindt. Met Peter heb ik nu een persoonlijk gesprek over mijn kwaliteiten en leerdoelen. Het geeft veel stof tot nadenken en nuttige tips die ik kan toepassen in mijn werk. Voor mijn gevoel vloog de tijd voorbij; voor ik het wist was het 17.45 uur en was het tijd om af te ronden.

 

18.00 uur

Ik pak de bus naar het station in Den Bosch en neem vervolgens de trein naar Nijmegen. Ik ga met een voldaan gevoel naar huis! Ik moet bekennen dat niet alle dagen zo afwisselend zijn als deze hoor. Er zijn ook dagen waarop ik geen afspraken heb en ik de hele dag achter mijn computer op het gemeentehuis zit om aan mijn beleidsnota te werken. Gelukkig staan er regelmatig traineedagen, werkbezoeken of andere leuke afspraken in mijn agenda, dus ik kan je verzekeren dat je je als trainee niet hoeft te vervelen!