Bezoek aan Titurel

Midden in de Puttese natuur is een oase van rust te vinden. Gevestigd in een prachtig monumentaal pand bevindt zich hier Titurel. Een plek waar geleefd, gewoond en gewerkt wordt. Gepassioneerde medewerkers zetten zich hier, samen met de bewoners, in om een comfortabele en veilige omgeving te creëren voor mensen met behoefte aan gespecialiseerde zorg. De bewoners van Titurel zijn allemaal volwassenen die door het leven gaan met de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis). In sommige gevallen gepaard met een verstandelijke beperking.
Direct valt op dat de bewoners zich hier thuis voelen, trots zijn op wat ze hier samen realiseren en de mogelijkheid krijgen zich op diverse vlakken te ontwikkelen. Na een korte ontvangst door de medewerkers mochten wij dit meteen ervaren tijdens een rondleiding over de kunstroute. Twee bewoners (Karin en Geert-Jan) hebben ons met ontzettend veel enthousiasme meegenomen op deze wandeling. Hierbij hebben zij ons uitgebreid verteld over de kunstwerken die gemaakt zijn door de bewoners en kunstenaars uit de omgeving. Het was geweldig om te zien hoe trots ze vertelden over de creaties die te bewonderen zijn in het bos rondom Titurel.

De rest van de ochtend zijn we opgesplitst in drie groepen om te proeven van de verschillende aspecten van het dagelijks leven. Samen met bewoners en chefs hebben een aantal van ons meegeholpen met het bereiden van een heerlijke lunch. In een team van zeven mensen, waarvan vier bewoners, zijn we aan de slag gegaan met het voorbereiden van een uitgebreide lunch, bestaande uit vers fruit, diverse broodjes en een heerlijke soep. Hier presenteerden de bewoners van Titurel zich als ware chef koks terwijl ze vol trots een inkijkje gaven in hun keuken. Een ander groepje heeft een kijkje genomen in de houtwerkplaats. Daarnaast is er een groepje meegegaan naar de weverij. Hier maken de bewoners, onder begeleiding, prachtige kokosmatten op ambachtelijke wijze. Een aantal bewoners waren daar hard aan het werk en wij mochten onder hun begeleiding meehelpen. Trots waren ze toen ze ons lieten zien dat ze op dat moment een deurmat met het logo van Feyenoord aan het weven waren.

Bij alle activiteiten is overduidelijk dat de medewerkers enorm veel passie hebben voor hun werk en dat de bewoners enorm genieten van het leven, werken en wonen bij Titurel. Het samen creëren en leren van elkaar speelt een centrale rol bij Titurel en dit is terug te zien in alle aspecten van de gemeenschap. Titurel is een prachtig voorbeeld van zorg met een menselijke maat waarbij de bewoners en hun behoeften als uitgangspunt gelden.

Aan het eind van de ochtend, tijdens de lunch, kregen wij een geweldig aandenken. De sleutelhangers zijn op initiatief van de bewoners zelf gemaakt in de houtwerkplaats.
Wij willen iedereen bij Titurel bedanken voor een geweldige ervaring die ons allemaal geraakt en geïnspireerd heeft!

Anne, Hüseyin, Annejet, Bas, Gitta, Coen, Inge & Cas