Ambtenaar zijn is helemaal niks!

Een blog van trainee Farid Bouchlaghmi:

 

Revolutie: Ambtenaar zijn is helemaal niks!

Ik ben nu al ruim anderhalf jaar trainee bij De toekomst van Brabant. Ruim 18 maanden ambtenaar in Brabant. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ambtenaar zijn?

Na zeer diepgravend en wetenschappelijk onderzoek (via Wikipedia) kwam ik er achter dat het woordje ‘’ambt’’ is ontstaan uit het woordje ‘’ambacht’’. Als je naar de betekenis zoekt kom je onder andere de volgende kreten tegen:

– In dienst van de overheid;

– Een openbare betrekking om een deel van de overheidstaken uit te voeren;

– Iemand die een ambt bekleed;

– Administrateur;

– Een natuurlijke persoon die is aangesteld in een openbare betrekking om, ondergeschikt aan een hoger gezag, een deel van de overheidstaak te verrichten.

Ik zag er zelfs ‘pennenlikker’ bij staan. Echt waar, zoek zelf maar op encyclo.nl, twaalfde betekenis!

Ik weet niet of dit mij nu zo gelukkig maakt… Ik ben een natuurlijke persoon, die in opdracht van een hoger gezag iets doet voor de overheid. En ik ben ook nog eens een pennenlikker. Ik weet niet of dit nu reclame is voor de werving van nieuwe trainees. Ik zie de slogan op social media al voorbij komen: ”Wie wordt de nieuwe pennenlikker van Brabant?! Solliciteer nu op www.detoekomstvanbrabant.nl!”.

Nee, ik vind onze taal soms toch maar wat armoedig. Mijn Engels is niet al te best. Het Engels is al veel te dominant volgens sommigen. Maar de taal is toch wel iets rijker wat mij betreft. Ik ben geen ambtenaar en ik wil geen ambtenaar zijn. Ik ben civil servant! En wat doe ik dan? Ik verricht mijn civil service! Ik dien het publiek belang. Ik werk in opdracht van de burgers. Dat is het gezag waarvoor je werkt!

Dus wat mij betreft tijd voor een herdefiniëring voor iedereen die een publieke taak verricht. Voortaan geen ambtenaar meer! Burgerlijke dienaar, publieke dienaar, publieke-taak-uitvoerder… Naja, misschien is dat het nog niet helemaal. Misschien moeten we een wedstrijdje uitschrijven. Wie bedenkt een nieuw synoniem voor ‘ambtenaar’? De winnaar trakteer ik, zoals een goede ambtenaar betaamd, op een lekkere bak koffie!

En tot die tijd? Tot die tijd houd ik het maar op pennenlikker!