Alles wat aandacht krijgt groeit

Met een busje vol trainees stonden we stil voor de Dorpsstraat van Biezenmortel om te bedenken of we links of rechts moesten. We kozen voor links en een uur later kwamen we aan in Dinteloord op Hoeve Kakelbont.
Na een warm ontvangst maakten we kennis met het initiatief Samen in de Regio. Een initiatief waarin verschillende instanties elkaar met gesloten beurzen ondersteunen om de samenleving te verbeteren. Hoeve Kakelbont is een mooi voorbeeld van maatschappelijk betrokken ondernemen. Onderwijs, dagbesteding en ouderenzorg komt hier samen. Het is begonnen als boerderij met legkippen en inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdig zorgbedrijf.
De deelnemers aan de dagbesteding zijn op dit moment druk bezig met de plukdag aankomende 22 september. De Hoeve wil laten zien wat haar deelnemers allemaal in petto hebben. In dat kader pakken ze groots uit die dag en willen ook verschillende insectenhotels ontwikkelen en tentoonstellen. De bewoners zijn best gespannen voor deze dag en daarom kunnen ze onze hulp wel gebruiken. Dat is aan acht trainees natuurlijk wel besteed en dus gingen we lekker aan de slag samen met vrijwilliger Leen. Van houten planken werden echte, flink grote insectenhotels gemaakt. In de verschillende vakken stopten we dennenappels, houtjes, stro, stenen en doormidden gezaagde bamboestokken. Twee van ons gingen fanatiek aan de slag met flinke stukken gaas, om deze precies op maat af te knippen zodat deze de hotels kunnen afdekken. Als het goed is komen er bijen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en solitaire wespen op af.


Erg mooi om te zien hoe dit bedrijf is ontwikkeld. Iedereen gaat gezellig met elkaar om. De ouderen, de leerlingen en de deelnemers aan de dagbesteding. Een echt integraal karakter, wij voor ik en ik voor wij. Leerlingen die een diploma kunnen halen en daarna verder kunnen, zwaaien ze uit en wensen ze succes. Maar leerlingen die niet elders terecht kunnen, mogen doorstromen in de dagbesteding.
Na het harde werken, werden we verwend met een heerlijke lunch en een rondleiding over het bedrijf. Leuk om de deelnemers te zien, iedereen zat lekker te eten. Ook de kippen kregen een bezoekje en die beesten maken meer herrie dan acht trainees. Maar goed, ze zijn dan ook met 25000 stuks.
Het bezoek eindigde zoals de dag begon: moeten we nou links of rechts, maar dan nu op de Boompjesdijk in Dinte-loord, of was het nou Dintel-oord.